Meren kasvojen yllä (1926)


Digitointikertomus

Tarkoituksena oli pyrkiä säilyttämään mahdollisimman luonnollinen ilme.

Digitoinnin lähtömateriaalina käytettiin asetaattipohjaista 35 mm -duplikaattinegatiivia.

Käytetty duplikaattinegatiivi on 2000-luvulla valmistettu, ja se on koostettu ja järjestelty useista eri lähtömateriaaleista.

Alkuperäinen kuvamateriaali ei ollut kaikilta osin järjestyksessä ja epäselvissä tilanteissa elokuvan järjestelyssä tukeuduttiin Arvid Mörnen kirjaan, koska alkuperäiskäsikirjoitusta ei ole säilynyt.

Aikakauden tavan mukaan alkuperäiset kopiot oli tintattu. Digikopiossa käytetyt värimallit saatiin alkuperäiskopiosta säilyneistä osista. Väliteksteistä oli säilynyt kaksi eri sävyistä mallia: mustikansininen ja vihreä. Uuteen kopioon valmistettiin mustikansinisen version mukaiset uudet välitekstit. Välitekstit on rakennettu digitaalisesti alkuperäisten mallien mukaan. Tekstien pohjana käytettiin alkuperäisversiosta skannattua mustaa filmipohjaa ja itse tekstiä varten muokattiin uusi, alkuperäistä vastaava fontti.

Kuvan digitointi tehtiin KAVIn DFT Scanity filmiskannerilla 4152×3164-resoluutiolla, joka on yksi skannerin kennon natiiviresoluutioista. Kaikki digitaalinen jälkityö tehtiin tällä samalla resoluutiolla, joten kuva skaalattiin ensimmäisen kerran DCP:n masterointivaiheessa 4K-standardin mukaisesti.

Kuvaa on restauroitu kauttaaltaan. Restauroinnin alussa päätettiin tietoisesti jättää kuvan stabilointi ja välkkeen poisto kokonaan tekemättä. Tarkoituksena oli pyrkiä säilyttämään mahdollisimman luonnollinen ilme.

Kuvalle on tehty roskanpoistoa useilla erilaisilla asetuksilla. Käsityönä roskien lisäksi kuvasta on poistettu paljon erilaisia isompia läikkiä, naarmuja, tuhoumaa ja repeämiä. Lisäksi tässä restauroinnissa erityisen paljon huomiota vei kuvassa ajoittain esiintyneet säännölliset mustat, tasaisen pyöreät läikät, jotka vaikuttivat tulleen alkuperäisfilmien emulsiopintaan.

Käsityönä on lisäksi korjattu liitoksissa ilmeneviä heilahduksia ja kuvan vääristymiä sekä poistettu näkyvät teipin ja liiman jäljet. Mustavalkoiselle kuvalle tehtiin valomäärittely kauttaaltaan ennen värien lisäämistä.

Käytetyt laitteet ja ohjelmistot
Kuva: DFT Scanity, Davinci Resolve, Davinci Revival, Adobe Photoshop, Adobe After Effects
Ääni: mykkä
Masterointi: EasyDCP

Digitaalinen esityskopio: DCP 4K, KAVI 2013