KAVIn mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö sai kesällä erilaisen yleisökirjeen. 8-vuotiaalla Veikalla oli toive koskien Fortnite-pelin ikärajaa. Veikka kirjoittaa: ”Voisitteko vähentää Fortniten ikärajaa. Toivoo Veikka. ”

KAVIn Erityisasiantuntija Hanna Happo laati vastauksen Veikan ja monen muun hänen ikätoverinsa pohtimaan kysymykseen.

Hei Veikka!

Kiitos tosi hyvästä kysymyksestä! Samaa toivoo varmasti moni muukin ikäisesi lapsi.

Valitettavasti vastaus on kuitenkin: ei voida.

Lain mukaan useimmilla digitaalisilla peleillä pitää olla ikäraja. Peleihin on hyväksytty Euroopan yhteiset PEGI-ikärajat. Siksi Suomessa pelataan samoilla säännöillä. Muutenkin me ollaan kyllä sitä mieltä, että Fortnite -pelissä on sellaista väkivaltaa, joka voi olla haitallista alle 12-vuotiaille.

Peliväkivalta saattaa aiheuttaa lapselle esimerkiksi levottomuutta, kiukkuisuutta tai painajaisia. Voi olla, että se vaikuttaa joillakin huomaamatta myös ajatuksiin siitä, millainen paikka tämä maailma on ja miten toimimalla täällä parhaiten pärjää. Siksi me aikuiset tutkitaan ja mietitään, mitä keinoja eri-ikäisillä lapsilla on pärjäillä erilaisten pelien, ohjelmien ja elokuvien kanssa. Meidän työn tavoite on, että jokaisen lapsen oma mieli saisi kasvaa rauhassa. Siihen työhön kuuluu myös ikärajojen valvominen.

Toinen puoli asiassa on tietysti se, että pelaaminen on kivaa. Varsinkin silloin, jos kaverit tai sisarukset saa pelata Fortnitea, mutta itse ei, voi tuntua tosi kurjalta. Fortnite -juttuja voi kuitenkin tutkailla netistä vaikka isän tai äidin kanssa, ehkä opetella tanssimuuveja tai piirtää mallista pelihahmoja tai niiden uusia autoja. Tietää sitten paremmin, mistä muut puhuu. Onneksi on tosi paljon myös sellaisia hyviä pelejä, joita 8-vuotiaat saa pelata!

Ystävällisin terveisin,
Hanna Happo
Erityisasiantuntija

KAVI kiittää Veikkaa hienosta kysymyksestä!

Mikäli televisio-ohjelman, elokuvan tai pelin ikäraja on sinun mielestäsi liian matala tai korkea, voit antaa siitä palautetta. Perusteltu palaute saattaa johtaa siihen, että KAVI luokittelee kuvaohjelman uudelleen. Jos jätät palautteen omalla nimelläsi, ilmoitamme sinulle jos palautteesi johtaa toimenpiteisiin.